ABD'deki İHA Yarışması Başarısı

ABD'deki İHA Yarışması'na Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Damgası

ABD’nin Maryland eyaletinde bu yıl 17'incisi düzenlenen Amerikan ordusu, Lockheed Martin, Google, Rockwell, Boeing ve Mathworks gibi firmaların desteklediği uluslararası insansız hava aracı ve otonom uçuş yarışması AUVSI SUAS-2019'a katılan Yıldız Teknik Üniversitesi ekibi Lagari, genel sıralamada üçüncü olmayı başarmıştır. Harvard, Berkeley, Stanford, Cornell, UCLA, Penn State, Virginia Tech gibi eğitim kurumlarının takımlarını geride bırakan Lagari takımı, otonom iniş kalkış, hedef vurma ve nesne tanıma gibi uçuş görevlerinde 75 takım arasından sabit kanat kategorisinde birinci, genel sıralamada ise üçüncülüğü elde etmiştir. Yıldız Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknopark, Yıldız TTO, Baykar Makina, T3 Vakfı, TAI, Roketsan, THY, Ordulu, BLG ve BLS kurumlarının desteklediği Lagari takımı; Makine Fakültesi, Mekatronik Mühendisliği Bölümü 2., 3. ve 4. sınıflardan sekiz, Makine Mühendisliği bölümünden iki ve Elektrik-Elektronik Fakültesi, Kontrol Otomasyon Mühendisliği Bölümünden iki öğrenci olmak üzere toplamda 12 öğrenciden oluşmaktadır. Üniversitemiz Mekatronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi, Dr. Ahmet KIRLI'nın danışmanlığını yaptığı ve 2018 Yıldız Mekatronik Müh. mezunu Tolgahan AKBULUT’un pilotaj desteği verdiği Lagari ekibi, sabit kanatlı otonom İHA tasarımını ve imalat çalışmalarını Mekatronik Mühendisliği laboratuvarları ve Baykar Makina atölyelerinde gerçekleştirmiştir.