Ana içeriğe atla

MKT5001 Seminer Dersi Sunumları

MKT5001 Seminer dersi sunumu 30.12.2014, Salı günü, saat 9:00-13:00 arası yapılacaktır.

Tüm hocalarımız ve öğrencilerimiz davetlidir.

Sınav Fen Bilimleri Enstitüsü F-17'de yapılacaktır.

 

Sunumlar:

 

1. Ahmet Fevzi Bozkurt: MAGLEV sistemlerde sıfır güç yönetimi

 

Standart fiziksel temaslı sistemlerin yerini alması beklenen MAGLEV sistemler, özellikle raylı taşımacılıkta kendini kanıtlamış verimli, temiz ve yüksek teknolojik altyapısı ile geleceğin teknolojileri arasındadır. Temassız taşımacılığa olanak sağlayan MAGLEV, manyetik yastıklama, fiziksel temaslı tip sistemlerin limitlerini aşarak yeni ufuklar açmıştır. 500km/s ve üstü hızlarda taşımacılığa olanak sağlayan trenler, bakım masraflarının az olması ve konforları sebebiyle birçok ülkede eski tip hızlı trenlerin yerini almıştır. Bununla birlikte daha küçük düzeneklerde süs eşyaları, reklam stantları vb. farklı uygulama alanlarında kullanımı başlanmıştır. Ayrıca mıknatısların ucuzlaması ve kapasitelerinin artması sebebiyle sıfır güç kontrolü cazip bir çözüm olarak yerini bularak taşıma ağı sistemlerinde yakın gelecekte kendisine yer bulacaktır. Neredeyse güç harcamadan askıda kalan bu sistemlerin, lineer motorların yardımı ile bu ağlarda serbest ya da senkron olarak hareket edebilen, daha ucuz, temiz, sessiz ve masrafsız olarak fabrika, laboratuvar vb. ortamlarda bina içi taşımacılıkta kullanımları söz konusu olacaktır.

 

 

2. Ömer Faruk Güney: CNC Kontrol Yöntemleri


-CNC nedir ve neden ihtiyaç duyulmuştur
-CNC Freze kontrol yöntemleri
-Paralel porttan kontrol
-PLC ile kontrol
-Hareket kontrol kartlarıyla kontrol
-CNC Programlanması (G kodları ve CAD/CAM)

 

3. Mirsad Bucak: 4 Kutuplu Manyetik Yastığın Düzlemsel Doğrusal Motorla Konum Kontrolü

 

Tez kapsamında, 4-kutuplu karma elektromıknatıs ve doğrusal motorlardan oluşan bir esnek taşıma sistemi incelenecektir. 4- kutuplu karma elektromıknatıs ile havada yastıklama ve doğrusal motor yapısı ile yatay tahrik mekanizması oluşturulması amaçlanmıştır. Manyetik yastık sistemi yapısı gereği doğrusal olmayan bir özelliğe sahiptir ve kontrol edilebilirlik noktasında kararsızlık göstermektedir. Bu bağlamda, öncelikli olarak karma elektromıknatıs sisteminin matematiksel modeli elde edilerek, sistemin çok eksende kontrolü hedeflenmiştir. Denetleyici tasarımında karma elektromıknatısın doğrusallaştırılmış modeli kullanılarak hava aralığı(konum) kontrolünü (I-PD kontrol)  temel alan algoritma geliştirilmiştir. Yatay tahrik mekanizması oluşturan doğrusal senkron motor d-q dönüşümü kullanılarak iki fazlı sisteme çevrilmiştir.

 

 

4. Caner ÇOPUR: Direct/inverse exact dynamics of parallel manipulators for fast response time

 

Bir paralel manipulatorun ileri yon dinamiklerinin ve ters dinamiklerinin gosterimi,paralel manipulatorlerde daha hassas ve daha hizli calisma durumlari icin kinematik hesap ve kontrol yontemi metodu,anlatilan metodlarin sonuclara etkisi.