YTÜ Mekatronik Seminerleri-4

Seminer #4 Cuma, 25 Aralik 2015, 10:00–11:00,

Yer: Çukur Saray, FBE salon F17

Seminer Başlığı: KÜÇÜK ÖLÇEKTEKİ MEKANİK DAVRANIŞLARIN MEMS VE ATOMİK KUVVET MİKROSKOBU (AKM) YARDIMIYLA İNCELENMESİ

Konuşmacı: Dr. Zuhal Taşdemir

Kısa özet: Günümüzde nanoteknolojinin hızla yaygınlaşmasıyla birlikte küçük ölçekte kuvvet ölçümünün değeri ve önemi gittikçe artmaktadır. Örneğin biyoteknoloji alanında biyolojik moleküller arasında oluşan etkileşim kuvvetlerinin ölçümünde atomik kuvvet mikroskobu (AFM) tekniği yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu alanda ölçülen kuvvet değerleri pico-Newton ve nano-Newton seviyelerinde seyretmektedir. Malzeme bilimi alanında ise genellikle mikro elektromekanik sistem (MEMS) tabanlı uygulamalar oldukça rağbet görmektedir. Özellikle küçük ölçekli uygulamalarda sıklıkla kullanılan malzemelerin küçük boyutlardaki mekanik davranışları büyük ilgi çekmektedir. MEMS tabanlı kuvvet ölçümü testleri genellikle mikrometre seviyesindeki numuneleri kapsamaktadır. Yakın gelecekte bu alanda başlıca çözülmesi gereken sorun, nanometre seviyelerinde numuneler üzerinde mikrometre seviyesinde MEMS cihazlar kullanılarak ölçüm yapılması olacaktır. Buradaki en büyük zorluk, nanometre seviyesindeki numune ile mikrometre seviyesindeki ölçüm sisteminin aynı anda ve tümleşik üretimi ve çok küçük boyutlardaki numunenin birkaç nanometre seviyesindeki yer değiştirmesini ölçebilecek hassasiyette kuvvet algılayıcıları tasarımı ve üretimidir. Bu çalışmanın ilk kısmında, bahsedilen üretim zorluğu üzerinde durulmuş ve alternatif üretim teknikleri geliştirilmesi amaçlanmıştır, ikinci kısmında ise 20 nanometre genişliğinde üretilen silisyum nanotellerin atomik kuvvet mikroskobu yardımıyla (AKM) bükülme testleri yapılıp, kırılma mukavemeti hakkında bilgi edinilmiştir. Bulunun mukavemet değerlerinin literatürdeki değerler ile uyumlu olduğu gözlemlenmiştir.

Biyografi: Şu anda Koç Üniversitesi Makine Mühendisliğinde doktora sonrası araştırmacı olarak çalışan Dr. Zuhal Taşdemir, doktora derecesini yine Koç Üniversitesi’nden 2015 senesinde almıştır. Nano-/mikro-elektromekanik sistemlerin (NEMS/MEMS) tasarımı, üretimi ile mekanik ve elektriksel olarak ölçümlenmesi konusunda çalışmalarını yürütmüştür. Doktorası sırasında İsviçre Lozan’da bulunan EPFL (École Polytecnique Fédérale de Lausanne) Üniversitesi’nde 1.5 sene araştırmacı olarak çalışarak tasarlanan sistemlerin yüksek teknoloji donanımlı temizoda koşullarında üretimini gerçekleştirmiştir. Çalışma alanı nano-/mikro-sistemlerin tasarımı, mikro-üretim ve küçük ölçekteki malzemelerin mekanik davranışları üzerinedir.